Last update: 25-09-2011

"mijn harmonika

 

Via You Tube speel ik samen met een harmonikavriend: De Accordeonfreak  

Deze link is de opstap naar de digitale harmonikawereld van: Mijn You Tubesite 

Sinds een jaar of zes ben ik bezig mij het harmonikaspelen bij te brengen. Ik dacht altijd dat ik dit niet kon leren. Drie jaren geleden kocht ik via marktplaats een oude harmonica, van het merk "weltmeister" een drie-rijer in de stemming gcf. Ik oefende thuis en al leek het heel wat, erg veel meer dan een paar eenvoudige deuntjes kon ik niet maken. Toen was er op een dag een aanbieding bij de harmonikawinkel in Ter Borg, in de Gelderse Achterhoek. Een steierische, drierijer in de stemming bes es as. Ik kreeg er een gratis leerboek bij van de Oostenrijkse harmonikaspeler "Florian Michlbauer" en toen kwam ik aardig op gang. ik leerde de basisdingen en zowel het z.g. "griffschrift notensysteem". Ik worstelde het boek door, maar kreeg steeds meer last van mijn elleboog. Het leek veel op een soort tennisarm. Door rond te vragen en ervaren spelers op mijn harmonika te laten spelen, kwam ik tot de conclusie dat de balg (het luchtgedeelte zeer zwaar ging. ook probeerde ik zoveel mogelijk harmonika's uit en de conclusie van anderen bleek juist. Ik trok mij een tennisarm aan die harmonika. Op de belofte aan mijn vrouw Barbara dat ik daadwerkelijk les zou nemen bij een leraar, kocht ik een "echte" harmonika. een Strasser 4 rijer in de stemming gcfb. Daar speel ik heden ten dage nog op. Nu ik uit Nerderland vertrokken ben, ben ik weer op mijzelf aangewezen. Ik dank mijn leraar Albert Barelds in Enschede voor de twee lesjaren, die ik bij hem kon nemen. Bij hem was het altijd oergezellig. Vier leerlingen in een klein schuurtje, achter zijn woning dat tot een soort Tiroler stube was omgetoverd. Koffie, met door Albert eigen gebakken koekjes (dat zei hij altijd) en daarna de keuze uit limonade, bier, kaas en worst. Dit alles verzorgd door zijn vrouw. Dat wil niet zeggen dat Albert geen strenge leraar was. Deed je het goed, dan zei hij niets. Speelde je verkeerd dan moest je het tot in de treure overdoen.
Albert, mocht je dit toevallig nog eens lezen, bedankt daarvoor.

harmonikadag te vriezenveen. Zie ook de link: www.detwentsetirolers.nl     

Elk jaar wordt in Vriezenveen een harmonikadag gehouden, eigenlijk uitsluitend bedoeld voor de leerlingen van Albert Barelds. Hij deelt zijn studenten dan ook mede: "Al speel je pas een week, je laat op de bühne in ieder geval iets horen!" Altijd gezellig daar. Dit was onze laatste keer in Nederland dat wij erbij waren en alhoewel de temperatuur voor sommigen iets te laag was, zat de stemming er weer in. Toch is de spanning op de gezichten af te lezen. ervaring of geen ervaring..........

Wanneer je zelf niet hoeft te spelen, ziet je gezicht er veel vrolijker uit......of niet barbara?


  
Foto links een oude rot en rechts:en rechts de jongste speler, een meisje van 9 die al anderhalf jaar..

Misschien ontmoet dit meisje, het kleinkind van Albert Barelds, genaamd Meike Barelds,  het eerder genoemde meisje in Tirol. De wereld van Harmonikaspelers is niet zo groot: Meike veel succes van opa Gejo.

De link naar de St. Johanner vereniging: https://www.zuginverein.at/

Een lid van onze Zuginverrein, Michael Hauser, liet in de St. Johanner Gemeindenachrichten juli/augustus 2011, ook weer van zich horen. Om hem te beluisteren is een genot voor het oor. Allereerst zijn Harmonika en dan zijn speelwijze. Hij speelt meestal rustige muziek, vooral Marsmuziek.

 
Mijn zwager Sepp, die al meer dan 10 jaar Harmonika speelt, was nog steeds geen lid van onze "Zuginverein". Ik heb hem overgehaald en hij is nu ook trouw lid en bezoeker van de maandelijkse bijeenkomsten.
Hierboven speelt hij een eigen compositie, "Der Hasenberg Polka" Sep woont op de Hasenberg in Oberndorf bij Kitzbühel (Tirol), dus de naam is toepasselijk.

 Bouw je eigen éénrijer

1e optreden Vjenne speulers Harmonicadag 27 jan.2008 in`t Hagen te Haaksbergen. 32 cursisten deden hier aan mee voor de meeste spelers was het de eerste keer,het resultaat was 100% ..
"Beste trekzakspeler van Twente 2008" 
Annie Toonen beste trekzakspeler van Twente

 
VRIEZENVEEN – De zenuwen gierden menigeen door de keel. Want laten we eerlijk zijn: iedereen wil toch ‘Harmonikaspeler van 2008’ worden? Docent Albert Barelds hield zaterdag een muzikale marathon waarin zestig leerlingen van hem hun kunsten op het zo geliefde instrument konden tonen. Locatie: de bijzonder gezellige Vjenne Stube in het hart van Vriezenveen. Opkomst: ruim tweehonderd man. Winnaar: Annie Toonen uit Zenderen.
 
Albert Barelds heeft alles over voor zijn leerlingen. Maanden van voorbereiding gingen vooraf aan het muzikale treffen waarmee hij wil bereiken dat elke speler enige vorm van plankenkoorts overwint. Samen met de Oostenrijkse muziekwinkel Schwarz zorgde hij voor een fraai programma met prijzenpakket voor de beste spelers.
De dag begon met spelers, die nog maar enkele weken tot een jaar les hebben. Verplicht nummer voor al deze kandidaten was ‘Levend water’. Daarna moest ieder van hen een nummer naar eigen keuze spelen. Voor spelers op de ‘Steier’ gold hetzelfde. Hier was het verplichte nummer ‘Swiezeler’. Een driekoppige jury beoordeelde vingerzetting, spel, flair en wat al niet meer. Ze hadden er een zware dobber aan. Want wie gun je nou de eer: de elfjarige Minke met de Groesbeekse tango of de gepensioneerde Gerrit Kamp, die alle nummers uit het hoofd speelde? Marsen, walsen, polka’s trokken voorbij. Gespeeld op Weltmeisters, ‘Kärtners’ en Müllers. Als een ware hoeder begeleidde Barelds zijn ‘kroost’. Zelfs de grootste zenuwpees werd er rustig van. “Albert is super, geweldig”, reageert Trudy Alberink uit Wierden. Zij speelde enkele jaren op een tweerijer en nu dan op een Steierische met alle toeters en bellen. Samen met schoonzus Marianne deelt ze de hobby. Doorzetters zijn het, net als de rest. 
 
Dankzij de medewerking van Musik Schwarz uit het Oostenrijkse Molln waren er mooie prijzen en eervolle onderscheidingen voor de winnaars.  Annie Toonen uit Zenderen is de beste speler van Twente, de elfjarige Minke uit Enschede werd tweede.


Voor de hele serie foto's klik op deze link.
 Bron: Albert Barelds 

 Annie Toonen beste trekzakspeler van Twente VRIEZENVEEN – De zenuwen gierden menigeen door de keel. Want laten we eerlijk zijn: iedereen wil toch ‘Harmonikaspeler van 2008’ worden? Docent Albert Barelds hield zaterdag een muzikale marathon waarin zestig leerlingen van hem hun kunsten op het zo geliefde instrument konden tonen. Locatie: de bijzonder gezellige Vjenne Stube in het hart van Vriezenveen. Opkomst: ruim tweehonderd man. Winnaar: Annie Toonen uit Zenderen. Albert Barelds heeft alles over voor zijn leerlingen. Maanden van voorbereiding gingen vooraf aan het muzikale treffen waarmee hij wil bereiken dat elke speler enige vorm van plankenkoorts overwint. Samen met de Oostenrijkse muziekwinkel Schwarz zorgde hij voor een fraai programma met prijzenpakket voor de beste spelers. De dag begon met spelers, die nog maar enkele weken tot een jaar les hebben. Verplicht nummer voor al deze kandidaten was ‘Levend water’. Daarna moest ieder van hen een nummer naar eigen keuze spelen. Voor spelers op de ‘Steier’ gold hetzelfde. Hier was het verplichte nummer ‘Swiezeler’. Een driekoppige jury beoordeelde vingerzetting, spel, flair en wat al niet meer. Ze hadden er een zware dobber aan. Want wie gun je nou de eer: de elfjarige Minke met de Groesbeekse tango of de gepensioneerde Gerrit Kamp, die alle nummers uit het hoofd speelde? Marsen, walsen, polka’s trokken voorbij. Gespeeld op Weltmeisters, ‘Kärtners’ en Müllers. Als een ware hoeder begeleidde Barelds zijn ‘kroost’. Zelfs de grootste zenuwpees werd er rustig van. “Albert is super, geweldig”, reageert Trudy Alberink uit Wierden. Zij speelde enkele jaren op een tweerijer en nu dan op een Steierische met alle toeters en bellen. Samen met schoonzus Marianne deelt ze de hobby. Doorzetters zijn het, net als de rest.  Dankzij de medewerking van Musik Schwarz uit het Oostenrijkse Molln waren er mooie prijzen en eervolle onderscheidingen voor de winnaars.  Annie Toonen uit Zenderen is de beste speler van Twente, de elfjarige Minke uit Enschede werd tweede.

Zo af en toe hoor ik via het digitale medium nog wel eens wat van de Nederlandse harmonikaspelers. Van iemand, die bsamen mij, bij Albert Barelds, in het harmonikaklasje heeft gezeten, kreeg ik het volgende bericht:

 

YouTube - Broadcast Yourself help center | e-mail options | report spam

Alpenwind has sent you a message on YouTube:

Harmonika
Hallo Gejo,
Wij hebben samen nog les gehad bij Albert in Enschede,
ik zag jouw video´s op Youtube, helemaal geweldig,
ook de video´s met jouw zwager zijn super,
Gruasi gott, frau wirtin, heb ik van hem nagespeeld.
zo te zien is het erg gezellig in Oostenrijk.
stuur mij jouw e-mail adres, dan stuur ik jou mijn foto met Harmonika,
dan weet je wie ik ben.
Vr.Groet,
Henri

Ik had zelf gedacht dat Henri, die in die tijd op een Zupan speelde, er de brui aan had gegeven. Gelukkig is dat niet het geval. Ik had in de korte tijd dat Henri in het harmonikaklasje zat,diep respect voor hem gekregen, omdat hij alles uit het hoofd speelt. Net zo als de wereldkampioen Jakob Bergmann op deze site, die in belangrijke mate visueel gehandicapt is.
 
Henri, ik wacht met spanning op je eerste optreden via You Tube. Bedankt voor mail en veel succes, maar bovenal veel plezier, met het harmonikaspelen!
Dat mensen vaak meedere hobby's hebben komt vaker voor, maar zendamateur en harmonikaspelen samen. Ik dacht dat ik de enige in Twente was, maar er is nog iemand: Gerard ter Haar uit Albergen. Hij heeft de roepletters PA1GTH en zo af en toe heb ik via de radio contact met hem:


Op de linker foto speelt Gerard trompet en de rachter foto, de harmonika met de groene balg, speelt hij harmonika.

In een mail van Gerard:

"Ik heb al eens een tijdje bij een dweilorkest gespeeld, maar mijn liefde gaat echt naar mijn harmonica en nu een bariton deze passen heel goed bij elkaar. Ik hou meer van de Paul und sein Gaul en Kleine harmonicaspeler of Sepler Boarisch. De club waar ik les heb dat zijn de Tiroler tukkers Jan Kokhuis en Ria Kamp te Geesteren ongeveer 10km van Vriezenveen. Hier hebben ongeveer 65 personen les. en we spelen in een groepje van 4 personen van ongeveer het zelfde kunnen en hebben om de veertien dagen les en een van de anderen heeft ook een alpenhoorn ,dus we zijn driftig aan het oefenen.  De leeftijd tussen 61 en 70 dat gaat niet zo snel ,maar we hebben veel plezier en daar gaat het om.

Kijk in elk geval op de seite van de tiroler tukkers.nl daar is meer info. Als er genoeg deelname is gaan we deze zomer met een bus vol spelers naar OE in buurt van de Wolfgangzee, maar dan moet er genoeg deelname zijn.

Maar anders gaan we met ons tweedjes naar tirol in de buurt van de wildekeizer. Groeten uit Albergen

Gerard PA1GTH

Hierboven hun videoclip van TV-Oranje De Tukker Boarischer.

Hieronder nog enige directie links naar harmonikaspelers uit de hele wereld:

 

vojko ukmar avsenik medleyvojko ukmar po trgatvi waltz;                                              flowers from vojko ukmar waltz "ro�e" - kovaÄ�iÄ�  tom & kay newburg
vojko ukmar ' s student lu�ka on button box
vojko ukmar polka frejton
vojko ukmar ljudski godec polka