Last update: 14-02-2017

Naar aanleiding van de pagina, "Koninklijke Marine" heb ik enige leuke contacten gehad met oude dienstmaten. Misschien zijn er wel meer die zich afvragen: "Hoe zou het met die en die zijn?" Misschien hebben jullie wat aan de informatie van deze dienstmaten.

 

 

 

Hallo Albert,

Hier Jim je ouwe dienstmaat van de Gelderland, dat is een tijd geleden.
Ik hoorde van mijn dochter Nathalie dat een ouwe dienstmaat van de Gelderland naar mij op zoek was. Toen ze jouw naam zei, moest ik eerst even nadenken. En toen ging er een lampje branden bij mij .
Ik was gelijk verrast en vond het heel erg leuk om te horen, dat een ouwe dienstmaat na zo'n lange tijd met mij in contact wilde komen ,vooral omdat de diensttijd ook een prachtige tijd voor mij is geweest. Het is tot nu toe de mooiste tijd van me leven.
De foto's , die ik zag op jouw site deed mij gelijk weer aan die goeie ouwe tijd herinneren,
wat was dat een prachtige tijd, die herrineringen blijven mij altijd bij.
Sorry dat je zo lang moest wachten op mijn mail, maar ik was de hele week druk geweest op mijn werk. Nou je zal zeker wel afvragen wat er van mij is gekomen.
Dat zal ik je even vertellen. Het is niet veel maar er is brood op de plank en dat is het belangrijkste.
Voordat ik de dienst uitging heb ik nog 3mnd  in Amsterdam gezeten bij marine kamp Kattenburg  daar kwam ik in de wapenkamer terecht waar ik de kleine wapens moest onderhouden en toen ik eruitging ben ik weer na school gegaan voor lasserbankwerker.
Nadat ik  mijn opleiding heb  afgerond ben ik gaan werken in de metaalbranche als lasserbankwerker en dat doe ik al vanaf 1973 ongeveer.
IK heb gelezen dat je in Oostenrijk woont, dat is wel een eindje uit de buurt.
Nou mocht je in Nederland zijn en je heb zin om te bellen hier is mijn telefoonnummer
Nou ik zou zeggen aufwiedersehn. En tot horens.

Groetjes Jimmy Rumahroeson je ouwe dienstmaat.

Dag Gejo,
 
Hierbij een foto van mijzelf uit de Korpstijd en nu. Ik heb het Korps in 1980 verlaten als sgtmarns. Vijftien mooie jaren gehad, maar ik was te vaak en te lang van huis en kon dat niet meer verenigen met mijn gezinsleven. Nu werk ik al weer ruim 20 jaar in de wereld van de educatieve uitgeverij. Maar ook bij mij  is het zo dat eens marinier, altijd marinier werkelijkheid is. Daar kom je nooit meer van los. Ben ook lid van het COM. Andre zal je denk ik nog wel mailen, ik heb hem vanavond nog aan de telefoon gehad. We hebben regelmatig contact. Ik doe er ook maar een foto van hem bij. Heb je verder nog contacten met oude maten? Die Louis van Pelt ken ik ook nog, is hij geen kikker geworden? Nooit meer gezien. Karel Bouwman is als SMJRMARNS de dienst uit gegaan. Die jongen die zo goed kon hardlopen was Rutten, heeft later een bintang gekregen bij de kaping in de kleuterschool in Smilde meen ik. Is als KAPTMARNS de dienst uit gegaan. Jan Westra, ook een blikmaatje van me is als zelfs als MAJMARNS afgezwaaid. Gek is dat, klas 120 zat aan de andere kant van de barak, maar we hadden weinig contact met elkaar, die klassen waren wereldjes op zichzelf.

 
En jij zit lekker in Oostenrijk. Nou, Gejo, we mailen wel weer eens. Gruss Gott zullen we maar zeggen.

 
Jan Scholing
 

Onderwerp : Hr.Ms. Gelderland
Hallo Gejo,
Leuke site heb je gemaakt over
onze prauw.
Hoe gaat het met je.
Groet André Geelhoed.


Onderwerp : Korps mariniers
Onderwerp : Korps mariniers Onderwerp : Korps mariniers Onderwerp : Korps mariniers

Gejo,
Ik heb genoten van je foto's
Met name de Gelderland. Ik heb met jou samen op die jager gedient ook als marinier 1.
Het ga je goed.
De groeten,
Willem Willemsen.

Hallo Gejo,
 
Het heeft wel even geduurd,maar alsnog een wat uitgebreider antwoord op je mail.
Na mijn diensttijd in jan.1972 ben ik bij mijn oude werkgever de scheepswerf “Grave”te Grave gaan werken als machinebankwerker.
In aug.1975 ben ik met mijn vrouw Ans getrouwd,en in april ‘78 en mei ’80 werden onze beide dochters geboren.
Inmiddels hebben we ook een kleindochter van twee jaar zodoende ben ik nu opa Dree.
In dec.’75 ben ik naar een andere werkgever op zoek gegaan en werk sindsdien bij een zand en grind baggerbedrijf als onderhoudsmonteur in Cuijk kort bij Grave.
Volgend jaar okt. wordt ik 62 en kan ik met prépensioen maar of ik dat doe weet ik nog niet, hierover heb ik nog geen beslissing genomen.
In mijn vrije tijd ben ik een fervent knutselaar en mag graag vissen dwz.in een bootje de snoekbaars het leven zuur maken, en zo nu en dan aan de Zeeuwse kust s’nachts strandvissen.
Op dit moment ben ik bezig met het bouwen van een trike zo’n maffe driewieler weet je wel.
Ik zal er ook een paar foto’s bij doen dan kun je zien waar ik mee bezig ben.
Een tien meter lange motorkruiser heb ik ook gebouwd maar na een paar jaar al weer van de hand gedaan, die dingen vergen een constante vraag naar onderhoud en daar had ik al gauw geen zin meer in.
Na mijn diensttijd ben ik in sept.’74 nog op herhaling in Doorn geweest maar heb daarna met niets of iemand van het Korps Mariniers nog ooit contact gehad.
Misschien ken je sgtmarns. Treffers de oovanpol. aan boord nog wel, die ben ik in Grave jaren geleden nog op een carnavalsavond tegen het lijf gelopen.
Charlie Gagliardi je baksmaatje van klas 120 zag ik ook al weer lang geleden met de vierdaagse door Grave lopen hij was toen sgtmarns., Kwmr. Gijsen die ken je ook nog wel van de Gelderland die liep toen ook nog mee.
De enigen waar ik wel altijd contact mee heb gehouden zijn geschutsmaker Alois de Blok en matroos Keesje Scheepers,helaas is Kees ongeveer vijf jaar geleden overleden aan kanker.
Alois is werkzaam bij Philip Morris in Bergen op Zoom en woont in Huybergen.
Geschutsmaker Peter van de Hogen kwam bij een AT team terecht van de politie in Zuid Holland en kplvlconst. Jos de Meijer werd werkzaam bij de waterpolitie te Drimmelen.
Straatman die lange matroos vond werk in de bouw en woont voor zover ik weet in Huissen.
Deze wijsheden weet ik van Alois de Blok.
Ik stuur ook nog wat foto’s die nog genomen zijn aan boord van Hr.Ms.Gelderland laat ik het
gemakshalve maar “onze prauw” noemen, dan kun je misschien je website wat completer maken, op één van de foto’s staan marn.Loet v.d.Schors en ik tijdens strafdienst het H-dek te schrobben onder toeziend oog van kwmr.v.d.Vlist en btsm.Maipauw als ik het tafereel zie kan ik er nog smakelijk om lachen.
De mariniers Loet v.d.Schors en André Geelhoed "Yellow" bezig met hun strafdienst,
De storm daags voor mijn verjaardag in okt.‘70 waar je over schreef kan ik me nog wel herinneren, v.d.Vlist zocht vrijwilligers en vroeg of ik dat wilde zijn, gelijk op mijn hoede vroeg ik waarvoor, de staatsietrap hing nog met een bout aan bakboordsreling en die moest binnen gehaald worden zei hij, maar daar sloegen met regelmaat de golven over het H-dek .
Ik heb toen tegen hem gezegd als jij voorop gaat volg ik, hij ging niet, dus ik ook niet.
Ook vergeet ik nooit meer toen op een avond kplconst. Mouthaan iemand over het dek van een canadees fregat zag lopen met een van licht voorziene granaat op het lijnschietgeweer.
Mouthaan zei: ”Yellow" als hij aan boord is snij je dat ding van de lijn af ”.
Dat heeft hij niet tegen een dove gezegd, en dus konden die Canadezen mooi naar hun granaat fluiten.
Helaas zat er een lange pin in en die paste niet op onze Fal, en is Mouthaan naar de geschutsmakers gegaan om er een passende oplossing voor te maken.
Vol trots kwam hij een paar dagen later zijn nieuwe omgebouwde aanwinst laten zien.
En merkte op dat dit een uniek exemplaar was bij de Navy en ten koste van alles zijn eigendom was en bleef.
Het lange witte ding had hij vol geschreven met spreuken en dreigementen en dat het zijn eigendom was, het zou bij de eerste de beste keer dat wij de lijn over moesten schieten ingezet worden, en dat liet niet lang op zich wachten.
Toen hij het ding de eerste keer afschoot brak het door de kracht van het schot van de omgebouwde verbinding af en vloog buitelend tussen de beide schepen in.
Gierend van het lachen heb ik de reservekist met schietlijn gepakt en hem gezegd dat vissen niet kunnen lezen.
“Harpstijf drie van de vier zonder vrije prik”,of “twee van de drie”,dat was minder leuk Gejo!!.    
De zes jaar als marinier was een mooie tijd, in jan.’66 in R.dam opgekomen in klas 121.
Van juli’67 tot’dec.’68 bij het mipel te Savaneta op Aruba,in febr.’69 op Hr.Mr.Poolster tot dec.’69 toen een maand in Doorn en vanaf febr.’70 tot einde dienstverband in jan.’72 aan boord van de Gelderland.
Ongeveer twee jaar geleden werd ik door Jan Scholing m’n klasmaat uit R.dam onverwachts opgebeld, en vroeg me of ik interesse had in een reünie van onze klas 121.
Omdat ik wist dat op drie na ieder van ons na zes jaar zijn heil elders had gezocht was ik wel benieuwd hoe het na veertig jaar met ieder van ons was gegaan.
Met vier oude klasmaten bestaande uit Jack Valk, Jan Scholing, Marcel Koopmans en ikzelf hebben we met kaptmarns.bd Koopmans als contactpersoon met de VG.kaz. te R.dam een reünie op touw gezet.
Met ons voltallige kader van toen en op enkele maten na hebben we in jan.’07 een heel goed geslaagde reünie in onze oude kazerne gehad.
Het oude hoofdgebouw en onze barakjes staan er nog, maar voor de rest is alles veranderd en is inclusief de omgeving van vroeger bijna niets herkenbaar.
Zo Gejo dat was wat ik je zo ongeveer kan vertellen .
Laten we zeggen tot onverwachts.
Het gaat je goed en houdt het gezond.
 
Groeten thuis,
 
André Geelhoed   (Yellow)
 
 Hieronder volgen de rest van de door André opgestuurde foto's. André bedankt.
Foto onder en boven: Zeedoel schieten met de 40 mm van Bofors.
Toren 1 2 X 12 cm snelvuurkanon en op de voorgrond de 4 pijpen van de dieptebomraketwerper aan bakboordzijde.
Toren 1 had veel last van zout water en daardoor traden er ook af en toe storingen op. Toren 2 op het achterdek had last van het trillen van de schroefas en doordoor trilde af en toe spontaan onderdelen los. Tijdens schietoefeningen was er altijd rivaliteit tussen beide torens. Wie schoot zijn serie zonder storing.
 Op het achterschip wachten op de dingen die komen gaan. De baletdanser op de voorgrond is Jimmy Rumahroeson. 
 
Even een korte pauze op het H-dek, met de nettten, die gespannen waren als veiligheid, voor het geval dat een golf je van het dek spoelt. Bij het groepje van drie, met wit T-shirt is André Geelhoed en de jongen met de zonnebril is volgens mij Piepenbroek.


Onderwerp : marinematen

Hoi Gejo,
Ik weet niet of je mij nog kent. Ik werkte bij de vreemdelingendienst in Almelo en thans bij de Vr.Politie in Twente. Ik kwam de link naar jouw website tegen op ons Intranet en kwam daarbij aan het surfen op jouw site. Overigens een erg leuke site. Ik kwam daarbij de Koninklijke Marine tegen en dat trok mijn interesse omdat ik ook 6 1/2 jaar bij deze werkgever heb gewerkt o.a. op Hr.Ms. Overijssel. Ik ben daar in 1968 ook mee naar de West geweest.
Ik kwam op jouw site ook twee  collega's tegen en wel Ton Tamboer en Schepers. Ik zag deze staan op de twee foto's a.b. van Hr. Ms. Gelderland en wel in het slaapvertrek. Onder de grote foto van Gibraltar.
Ik heb met deze twee jongens gevaren, ik weet alleen niet meer of het op de Friesland of de Overijssel was.
Ik dacht, laat ik Gejo maar eens een mail hierover sturen zodat het misschien weer iets duidelijk wordt met wie of hij heeft gevaren.

Met vriendelijke groet,

Jos van den Berg

Hallo Gejo,
Ik zat op de site van marinematen en toen las ik jouw berichtje over twee foto's en misschien bedoel je die van mij.
ben even aan het zoeken geslagen en vond er nog een paar.
Op jouw website zag ik een oude porlijst waar ik de naam van bootsman spijkerman zag staan, dat was een hele goede vriend van mij.
Op de onderste foto zit ik in het cafetaria met hem te praten onder het genot van een glaasje bier.
Andere namen zijn Tamboer, Schors en van Pelt Hans Gielen,Beumer en Dukeen Ollie (bijnaam).
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Gr. Ad Matthijsen.