Last update: 03-11--2017

Hrvatska/Croatia/Kroatien/Kroatië

                                              
   

Een korte samenvatting, vindt u hieronder. Uitgebreide informatie staat op de separate pages van deze site.

Sinds het midden van de zeventiger jaren, kom ik al in Kroatie. In die tijd Yugoslavija geheten (betekent Zuid Slavie) In die tijd vielen hieronder de nu afzonderlijke staten, Slovenie, Kroatie, Bosnie & Herzegowina, Servie, Montenegro, Kosovo en Macedonie. Alle staten met hun eigen cultuur en hun eigen taal. De toenmalige president Tito, hield de landen soms met ijzeren vuist bijeen. Na zijn dood begon de Federale staat af te brokkelen en wilde elk land zijn eigen weg gaan, met als gevolg, begin 90er jaren, een burgeroorlog. Nog steeds, anno 2014 is men is er in Bosnie Herzegowina nog niet uit met de drie belangrijkste bevolkingsgroepen in dat land, te weten de Moslims, Serven en Kroaten. U kunt daar op internet veel over lezen.
Inmiddels zijn we ongeveer 20 jaren verder en er is nu al een jonge meepratende generatie die de oorlog niet, of nauwelijks heeft meegemaakt. Zij hebben dezelfde idealen als de jongeren in de rest van Europa, misschien wel meer gedreven dan in de landen, waar alles sinds de 2e wereldoorlog "als vanzelf is gegaan".
Er zijn daarom ook enorme verschillen tussen vakantie houden in de jaren 70 of heden ten dage. In de communistische tijd, maakte het voor personeel niet uit of er nu hard gewerkt werd of niet. De burger had daar geen profijt van. Tegenwoordig weten ze dat, zowel op bestuurlijk niveau als de ondernemer dat presteren en moderniseren moet om vooruit te komen. De één pakt dit sneller op dan de ander en de éne ambtenaar is de andere niet.
Sinds Kroatie in het jaar 2013 bij de EU aangesloten is, moet er nog héél veel gedaan worden om aan alle eisen te voldoen. Met name b.v. Bouwvergunningen .

Nu ik met een half- Kroatische getrouwd ben, kom ik al jaren nog meer in contact met de cultuur van dat land, maar ook soms met onbegrijpelijke ambtenarij. Ik heb geleerd dat geduld hebben en je zonder boos te worden verschillende keren van het kastje naar de muur laten sturen uiteindelijk toch tot resultaat komt.

Al met al kan ik zeggen dat het land Kroatie een beetje "Mijn Kroatie" is geworden. Een land met ruimte, waar je in de winter kunt skieen en 4 uurtjes verder op, in diezelfde winter, kunt genieten van een mediteraans klimaat en verder Nationale parken kunt bezoeken, die uniek in Europa te noemen zijn..

Maar het belangrijkste is:
Een bevolking, die, als je ze eenmaal goed kent, veel meer geven dan dat zij willen ontvangen. Vooral als zij merken dat je je best hebt gedaan om een beetje van hun taal en cultuur te leren. De jonge generatie, spreekt heden ten dage Engels.

 

Op de pagina van wikipedia over Kroatië vindt u veel info over de geschiedenis van het Kroatische volk en het ontstaan van Kroatië. Zie de link hieronder:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kroati%C3%AB

       turisticka zajednica vir nk toeristenbureau
Boulevard in het plaatsje Vir.

Wat is er nog meer over Kroatië te vertellen.  Daar waar de Nederlanders het liefst over praten:


"Het weer"

Het klimaat aan de Kroatische kust:
Omdat de Middelandse zee, waar de Adriatische zee deel vanuit maakt, door grote masive landmassa`s is omringd, zal daar vaker, sneller en onberekenbaarder als boven de oceanen, onweer ontstaan. Dit geldt in het bijzonder voor de Adriatische zee. Meestal is het er in de zomermaanden weken lang droog en mooi weer, maar toch kunnen buien en korte stormen snel ontstaan.


Hieronder treft u een tabel aan met de gemiddeld hoogste lucht- en watertemperaturen voor de verschilleden kustregio's in de zomermaanden van mei t/m oktober:

Regio en maand 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
L=lucht W=water L W L W L W L W L W L W
Istrie 21 15 25 20 28 23 27 23 24 21 18 17
Kvarnerbocht 21 16 25 20 28 24 28 23 24 21 18 17
Noord Dalmatie 22 18 27 21 29 24 29 24 25 22 20 20
Mid/Zuid Dalmatie 23 19 29 24 29 24 29 24 26 23 22 21

De vetgedrukte rij is de regio waarin het eilandje Vir zich bevindt.

In juli en augustus regent het maar zelden, maar in mei, juni en september kunnen er vaak heftige regenbuien ontstaan, met name aan de Velebitkust en op de eilanden Krk, Rab en Pag. Vanaf midden oktober wordt het weer aan de hele kust wisselvallig. Op de buiteneilanden en in Zuid Dalmatië zijn er dan nog langere perioden met mooi weer.


 

Een hele mooie satelietanimatie van een Italiaanse weersateliet, kunt u op de link hieronder bekijken.

https://www.weather.com/maps/geography/europe/italysatellite_large_animated.html


 Het eilandje Vir. 
Per augustus 2021hebben we onze appartementjes op het eiland Vir verkocht. 

Daarom wordt er op deze site verder geen aandacht meer aan besteed.   


Haventje van Vir.

 Het eilandje Vir ligt in Noord-Dalmatie. Ongeveer 30 kilometer ten noorden van de stad Zadar. De Noord- en Oost Kroaten geven vaak te kennen dat Dalmatiërs niet willen werken en lui zijn. Ik zou zeggen dat deze bewoners Mediteraans leven. Wat vandaag niet klaar komt, gebeurt morgen wel. De zomermaanden zijn heet en droog, zodat het tempo vanzelf wel naar beneden gaat. Wat gewoontes, zoals eten en drinken betreft, lijken ze veel op Italianen. Bijvoorbeeld zitten in Zadar al in alle vroegte mensen op terrasjes, krantje lezen onder het genot van een capochino. Geen wonder, want dit gebied is lang overheerst geweest door de Italianen. Er wordt vaak nog Italiaans als tweede taal gesproken. Veel pizaria's, waar je evengoed balkangerechten kunt kopen. 

De Dalmatische muziekzender "Narodni Radio", geeft je een indruk van de Kroatische/Dalmatische Volksmuziek en is te beluisteren op de navolgende link: 

 

Kroatische buurtbewoners, op een zaterdagavond, zitten bijeen, samen met een accordeonspeler en zingen volksliederen. Onvoorstelbaar hoeveel jongeren, tientallen volksliederen spontaan meezingen. Klik op video om een stukje van dit feest mee te maken. 

Voor Vir heb ik op deze site een eigen pagina gemaakt. Daar kunt u over het eiland veel meer lezen en bekijken.


Wat is er verder nog te beleven in de omgeving van Vir?

Rafting

Voor de avontuurlijke watersportliefhebbers, zijn er op een afstand van ongeveer 45 kilometer rafting mogelijkheden op de Zrmanja-rivier.


Door de ligging van deze rivier nabij de Adriatische zee, kan al heel vroeg in het voorjaar gevaren worden tot laat in de herfst. Het voorjaar is het mooist, omdat de hellingen van de rivier, dan als het ware één bloementuin vormen.


Kornati archipel

 

De Kornati- eilanden, de archipel van de Kornaten, hebben hun naam te danken aan het grootste eiland, Kornat met z'n 32,6 km2. De archipel bestaat uit 8 eilanden, 109 eilandjes en 30 riffen. De eilandengroep is ongeveer 35 km lang en 13 km breed.
De, aan de oostelijke Adria veelvuldig voorkomende klippen, zijn in de archipel bijzonder hoog. de hoogste klip is ongeveer 98 meter. De archipel is één van de fassinerendste zeelandschappen en een paradijs voor boottoeristen. daarom werd deze eilandengroep, in het jaar 1980 tot "nationaal park" uitgeroepen. Boottochten gaan van de meeste toeristische kustplaatsjes naar dit gebied. De, op een gebied van 307 km2 verspreide eilandengroep, is de grootste in zijn soort in het middelandse zeegebied.Krka watervallen

De rivier de Krka is een typische karstrivier, die op zijn weg naar de Adriatische zee, talrijke meren, watervallen en stroomversnellingen vormt. het "National park Krka" heeft een totaaloppervlakte van 142 km2, waarvan 25 km2 bestaat uit water. Op het eiland Visovac in het gelijknamige meer, tussen 2 van de mooiste watervallen- Roski slap en Stradinski buk, bevindt zich een Franziskanenklooster met een waardevolle bibliotheek. De waterval Skradinski buk, heeft de hoogste kalkbariëre van Europa.

In totaal, met de monding van de rivier, heeft de Krka, die ontstaat in Bosnië- Herzegovina, een lengte van ongeveer 72,5 km en behoort de rivier na 22 km toe aan Kroatië.
De rivier ontstaat aan de voet van het Dinarische gebergte, 3,5 km. noord-oostelijk vande stad Knin.


Plitvice meren

Aan het bijna 30 km2 grote natuurgebied werd in de tachtiger jaren door de Unesco het predikaat "wereldcultuurgoed" verleend. Onderweg, reizend naar uw vakantiebestemming, aan de Dalmatische kust is het bijna een must, dit park te bezoeken. (zelf ben ik er al drie keer geweest en wil beslist nog een vierde keer!) De 16, met elkaar verbonden meren, kunt u bezoeken via een ongeveer 50 kilometer lang netwerk van confortabele wandelwegen, soms via palen waar het water tussendoor stroomt. U heeft prachtig zicht op dit gebied, met zijn verschillende kleuren, en glasheldere meren, die elk hun eigen kleur weerspiegelen.

Wat veel toeristen niet weten, is dat het gebied buiten dit toeristisch spektakel onderdak geeft aan beren, wolven en lynxen. Het gebied heeft door de oorlog veel te lijden gehad, maar komt er langzaam weer bovenop.

De mooiste kleuren treft u in de zomer bij zonneschijn aan en de spectaculairste waterpartijen in het voorjaar. Ook in de winter is het gebied open en prachtige beelden van verijsde watervallen. alleen is de weg er naar toe in de winter af te raden. Dit gebied is een echt sneeuwgebied en het kan er extreem koud zijn.


 Nationaalpark Paklenica

Het Nationalpark Paklenica is een van de interessantste natuurwetenschappelijke en toeristische gebieden in het noordelijke deel van de Middelandse zee. De indrukwekkende canyon, van kale karst, met de hoge toppen van het velebit en oude dennen– en beukenbossen die deze toppen omgeven, is een uitdaging voor alle natuurliefhebbers, wetenschappers, berg- en rotsbeklimmers. Het gebied staat bekend om zijn grote aantallen verschillende dier- en plantensoorten waarvan enkele zeer specifiek in dat gebied zijn. De verschillende vormen van de toppen van dit karstgebergte, nabij de zee gelegen, geeft een prachtig en uitzonderlijk beeld in deze regio, waarneembaar vanaf veel eilanden, onder wie ons eilandje Vir. Deze bergketen verandert met het uur, weer en jaargetijde van kleur.
Reeds bij de ingang, waar u uw auto parkeert, hangen de rotswanden dreigend over de bezoekers. Direct wordt duidelijk, waarom dit hier het bekendste, grootste en mooitste rotsklimgebied van kroatië is. Iedereen kan hier iets voor zich vinden om te ondernemen. men kan via langere of kortere sporttrajecten klimmen. De klimtuin is er voor avontuurlijk ingestelden, doch de beginneling, kan hier ook uitstekend uit de voeten.


Novaki ozaljski 

 

Een ander gebied, zonder toerisme, maar zeker de moeite waard!! om eens te bezoeken, is het gebied, ongeveer 20 kilometer ten noorden van de stad Karlovac, grenzend aan de Sloveense grens. Omdat de Sloveense volksmuziek, onder andere de z.g. Oberkrainermuziek, in belangrijke mate is gerelateerd aan de Oostenrijkse volksmuziek, hebben wij, wanneer wij in dat gebied zijn, de radio meestal afgestemd op de zender "Radio Sraka", afkomstig uit Novo Mesto en op de fm te beluisteren op 94,6 mhz. Deze zender is te ontvangen van ongeveer ljubljana tot aan de tunnel "mala kapela" op de autoweg naar split. Wij zeggen erbij "Je moet er van houden". Wij wel. Voor radiostreaming van deze zender, druk het knopje hieronder. Wel een beetje via een omweg. Rechtstreeks een stream op mijn site zetten lukt ineens niet meer:

Om een indruk te geven hoe e.e.a. in de omgeving er uit ziet, ga ik met onze hond een wandeling maken. een rondje van ongeveer 6 kilometer....klik de link hieronder aan en loop mee......

https://picasaweb.google.com/gejoalberts/ozaljskinovaki"

Ook een stukje van een fietsroute kun je hieronder bekijken inclusief een kaartje

 https://picasaweb.google.nl/gejoalberts/KroatieOzalj

Wilt u meer te weten komen over de vakantiemogelijkheden in dit gebied? Bekijkt u dan de navolgende website:
https://www.ozalj-tz.hr/dindex.asp

 

Dubrovnik:
 
de stad die je gezien moet hebben. 
 

Verder nog de link naar:

kroatië startpagina  


Mijn favoriete vakantienummer is van de groep Slavonske Lole en is genaamd: "Sve je ona meni". Dat betekent: "Alles is niets zonder jou". 

https://www.kroatieclub.eu/thema/logo">https://www.kroatieclub.eu/thema/logo

 

Terug naar de homepage>>>>>